Jan de Belleman viert 25-jarig jubileum

Geplaatst op 09/01/2024

Proficiat Jan!

‘Overal waar je komt langs Asseneedse wegen kom je Jan de Belleman tegen.’ Al 25 jaar lang is Jan De Smet het gezicht van alle plechtigheden en feestelijkheden in de gemeente Assenede. Op 9 januari 1999 werd hij officieel aangesteld bij de start van het feestjaar ter ere van 1.275 jaar Assenede. Vandaag viert hij dus zijn 25ste verjaardag als officiële belleman van de gemeente Assenede.

Een begrip in Assenede

Ondertussen is ‘Jan de Belleman’ uitgegroeid tot een begrip in Assenede en ver daarbuiten. Gewapend met zijn bel gaat hij voor in de stoeten of komt hij plechtig het blijde nieuws verkondigen in de gemeente. “Belleman zijn is mijn lang leven”, zegt Jan. “Als geboren en getogen Assenedenaar vind ik het een absoluut voorrecht dit te mogen doen. Maar het moet wel met ‘verve’ gebeuren. Geen half werk.”

Fiere Assenedenaar

Ooit werd Jan 4de op het Europees Kampioenschap voor Bellemannen en stond hij ook op het podium van het Belgisch Kampioen, maar om de prijzen is het Jan niet te doen. “Ik doe het voor de mensen en uit liefde voor mijn gemeente. Ik ben een fiere Assenedenaar.”

Feestjaar

Die fierheid wil Jan laten zien tijdens het unieke feestjaar dat in Assenede op touw wordt gezet ter ere van 1300 jaar Assenede. De eerste afspraak volgt komende zondag 14 januari met de traditionele nieuwjaarsreceptie voor het gemeentehuis. Tijdens de nieuwjaarsreceptie wordt ook het nieuwe feestbier ‘KOP’ voorgesteld en zal het nieuwe feestlied live gebracht worden.

Met het feestbier is trouwens iets speciaal aan de hand. Zo werden er maar liefst 13 verschillende bieretiketten ontworpen voor het feestbier. Op elk etiket prijkt de ‘KOP’ van een onbekende-bekende Assenedenaar die zijn grenzeloze passie voor onze gemeente toont. ‘Jan de Belleman’ is daar uiteraard één van.

Afspraak vanaf 11.00 uur op het plein voor het gemeentehuis om samen met ‘Jan de Belleman’ te klinken op 2024 en 1300 jaar Assenede. 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies