Help de mensen uit Oekraïne 

De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd en ook Assenede toont zijn solidariteit.

Onderstaand geven wij graag een overzicht hoe je je steentje kan bijdragen om deze oorlogsvluchtelingen te steunen.

Dit gebeurt op federaal niveau

  • Vanaf maandag 14 maart wordt Brussel Expo, Paleis 8 ingericht als registratiecentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Het registratiecentrum is 7 dagen op 7 open van 8.30 tot 17.30 uur en is bereikbaar met de metro, lijn 6, halte Heizel. Zich aanmelden op het gemeentehuis in Assenede hoeft dus niet: alle registraties en de opvolging ervan verloopt via de Belgische asielinstanties; 
  • Het is mogelijk om online een afspraak te maken voor registratie op de Heizel via deze link
  • Oekraïense oorlogsvluchtelingen krijgen automatisch een tijdelijk verblijfsrecht zonder de klassieke asielprocedure te moeten doorlopen. Dat statuut is voor minstens één jaar geldig, of tot wanneer zij veilig kunnen terugkeren naar hun land van herkomst;

Dit doet Assenede

  • Het lokaal bestuur volgt de situatie op de voet en pleegt regelmatig overleg met regeringsvertegenwoordigers, gouverneurs en andere stads- en gemeentebesturen;
  • Oekraïense vluchtelingen die zich aan willen melden op het gemeentehuis nemen best eerst contact op via e-mail (bevolking@assenede.be). Bij de mail wordt een scan of foto van de paspoorten en de attesten tijdelijke bescherming van elke persoon (graag als aparte bijlagen doorsturen) toegevoegd. Op die manier kunnen onze diensten het dossier grondig voorbereiden. Daarna wordt contact opgenomen met de betrokken personen en worden ze op een rustig moment uitgenodigd op het gemeentehuis.   

  • De gegevens van onze inwoners die al lieten weten dat zij op één of andere manier willen helpen, werden bezorgd aan het Nationaal Crisiscentrum, die de vluchtelingenopvang mee coördineert.
    • Wil je je nog kandidaat stellen als tijdelijke crisisopvang, schrijf je dan hier in.
  • Aan het gemeentehuis van Assenede wappert de blauwgele, Oekraïense vlag als steunbetuiging
  • De opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente verloopt vlot. Een aantal onder hen is ondertussen volop op zoek naar een woning om zelfstandig te wonen. Momenteel is er nog een groot tekort aan geschikte huurwoningen om deze mensen te huisvesten. Mensen of instanties die zo'n woning in de aanbieding hebben, kunnen zich kandidaat stellen via dit invulformulier. Onze diensten nemen daarna contact op om het vervolg te regelen en staan in voor het goede verloop van de verhuur.

Zo kan je steunen

  • Om de slachtoffers van de crisis in Oekraïne te helpen, telt élke euro. Wie wil helpen kan bij het consortium 12-12 terecht om een actie op te zetten of een gift te doen. Consortium 12-12 is een tijdelijk samenwerkingsverband van zeven Belgische, erkende humanitaire organisaties om noodhulpsituaties snel te lijf te gaan.
  • Storten kan op BE19 0000 0000 1212 of online. Op die website vind je ook info om een collectieve actie te starten en op die manier Oekraïne 12-12 te steunen.
  • Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor directe humanitaire hulp aan de mensen in de regio die getroffen worden door het conflict.
  • Zelf naar Oekraïne reizen om spullen af te geven of ter plaatse te helpen, wordt afgeraden.

 

Webinar 'Ondersteuning en opvang van vluchtelingen'

  • De Leidraad in Aalter organiseert op 31.03, 22.04 en 25.05 een webinar i.v.m. ondersteuning en opvang van vluchtelingen. Deze webinar wordt gegeven door een ervaren psychotherapeute, is volledig gratis en kan door iedere burger die vluchtelingen wil opvangen gevolgd worden.
    • Interesse? Schrijf je dan in via deze link

 

Vragen over Oekraïne? 1 informatiewebsite, 1 telefoonnummer

Om Oekraïense vluchtelingen én Belgische burgers te informeren, heeft de federale regering een informatiewebsite en een telefoonnummer gelanceerd. Het doel is om alle informatie over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land te centraliseren.

Op de website www.info-ukraine.be vinden Oekraïense vluchtelingen onder andere informatie over de rechten die zij hebben wanneer zij in ons land aankomen, de te ondernemen stappen, hoe voor opvang gezorgd wordt … Ook Belgische inwoners kunnen op de website terecht over hoe zij kunnen helpen.

De federale overheid heeft ook een callcenter geopend 02 488 88 88 dat elke dag tussen 9.00 en 17.00 uur te bereiken is.

Noodambtenaar en preventieadviseur

AFSPRAAK VERPLICHT

Openingsuren

MA
9:00 - 12:00
DI
9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
17:00 - 18:45
WO
9:00 - 12:00
14:00 - 16:00
DO
9:00 - 12:00
VR
9:00 - 12:00
ZA
gesloten
ZO
gesloten

Extra info

Onze diensten zijn gesloten op 1, 9 en 20 mei.

Verklaring over cookies