Fairtrade

 

ONZE GEMEENTE IS EEN FAIRTRADE GEMEENTE

Onze gemeente werkt er actief aan om een fairtradegemeente te worden. Om dit label te mogen dragen moet de gemeente voldoen aan 6 criteria:

  1. Het lokale bestuur: dit moet een resolutie goedkeuren die Fairtrade steunt. Bovendien moet het beslissen om koffie en nog minstens één ander product dat gecertificeerd is door Max Havelaar, aan te kopen voor vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria's. Verder verplicht het lokaal bestuur zichzelf om het bewustzijn rond fairtrade op regelmatige basis te promoten via de eigen informatiekanalen en andere lokale media. Onze gemeente voldoet reeds aan dit criterium.
  2. Winkels en Horeca: minstens twee fairtradeproducten moeten duidelijk beschikbaar zijn in de plaatselijke winkels. Fairtradeproducten moeten ook geserveerd worden in de plaatselijke horeca. De winkels en horecazaken moeten communiceren over het feit dat zij fairtradeproducten verkopen of serveren.
  3. Bedrijven en organisaties: fairtradeproducten worden gebruikt door een aantal lokale bedrijven en organisaties (scholen, verenigingen, kerken, etc).  Op deze plaatsen worden educatieve campagnes georganiseerd om de kennis over en de betrokkenheid met fairtrade te vergroten.
  4. Media-aandacht: telkens er een nieuw criterium bereikt is, wordt de pers ingelicht, een evenement kan georganiseerd worden bij het behalen van de titel en een strategie moet ontwikkeld worden om de campagne lang in het nieuws te houden.  Hierdoor bereikt men een groot deel van de bevolking en voelen lokale handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement.
  5. Trekkersgroep: er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen. Nadien zorgt hij voor de continuïteit van de FairTradeGemeente. Hierbij is de groep verantwoordelijk voor een jaarlijkse beoordeling waaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds aan de zes criteria voldoet. 
  6. Duurzame productie en consumptie: om FairTradeGemeente te worden, lanceert men in de gemeente een nieuw initiatief dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten thuis, op de werkvloer en op openbare plaatsen aanmoedigt. Er wordt over dit initiatief duidelijk gecommuniceerd.

Een overzicht van alle fairtradegemeenten vindt u hier www.fairtradegemeenten.be.

 

Maak een evenement tot Fairtrade Event

Naast gemeentes, dorpen, kerken en scholen kunnen in de gemeente Assenede ook evenementen meedoen aan de campagne voor Fairtrade. De Werkgroep Fairtrade Gemeente Assenede heeft voor evenementen de titel “Fairtrade Event” ontwikkeld.

Zie bijlage voor meer info.

 

Voor fairtrade kamp   

De werkgroep Fair Trade Gemeente daagt de Jeugdbewegingen uit om komende zomer een Fair Trade Kamp te organiseren. Wat houdt dit in? Een Fair Trade kamp is een kamp waarbij er speciale aandacht uitgaat naar duurzaamheid, lokale handel en eerlijke handel. Door middel van kleine ingrepen in een kampgebeuren, kunnen de verschillende verenigingen hun kamp zodanig organiseren dat het een duurzaam kamp is.

 Zie bijlage voor meer info.

Verklaring over cookies