Hoe stemmen?

 

Waar & wanneer?

Stemmen doe je in het stembureau dat vermeld staat op jouw oproepingsbrief. Omdat er in Assenede gestemd wordt op papier, zijn de stembureaus geopend van 8.00 tot 14.00 uur.

 Stembureaus 

  • Stembureau 1-7: Sporthal, Kapelledreef 4, 9960 Assenede 
  • Stembureau 8-11: Dorpshuis Bass’Cul, Dorp 48, 9968 Bassevelde 
  • Stembureau 12-13: Gemeentelijke basisschool, Boekhoutedorp 3, 9961 Boekhoute 
  • Stembureau 14-16: Jeugd- en Sportdomein Ter Walle, Stroomstraat 8, 9968 Oosteeklo 

Ben je aangewezen als voorzitter van een stembureau waar op papier wordt gestemd? In deze video wordt uitgelegd wat jouw taken zijn. 

Telbureaus 

 Alle 36 bureaus bevinden zich in de sporthal, Kapelledreef 4, 9960 Assenede

Ben je aangesteld als voorzitter van een telbureau? Kom in deze video alles te weten over 'telhupsysteem Patsy'.

Gemeentelijk hoofdbureau 

Gemeentehuis Assenede, Kasteelstraat 1-3, 9960 Assenede 

De oproepingsbrief

De oproepingsbrieven worden uiterlijk 15 dagen voor de verkiezingen verstuurd door ons gemeentebestuur. Indien je eBox geactiveerd is, zal je ook via die weg een (digitale) oproepingsbrief kunnen terugvinden.

Wist je dat er op je oproepingsbrief een voorkeur- of richtuur is opgenomen? 

Dat richtuur staat er om (te lange) wachttijden te vermijden. Hoewel je niet verplicht bent om op dit uur te gaan stemmen, raden we dat wel ten sterkste aan.

Ben je jouw papieren oproepingsbrief verloren?
Dan kan je een duplicaat afhalen op het gemeentehuis. Het gemeentehuis is open op zondag 9 juni 2024 tot de sluiting van de stembureaus voor het afhalen van eventuele papieren duplicaten. Of raadpleeg/activeer je eBox, waar je ook steeds de digitale oproepingsbrief kan terugvinden en uitprinten.

Let op: om een volmacht uit te oefenen heb je een papieren oproepingsbrief nodig. Als je een volmacht zal uitoefenen en gebruik wil maken van de digitale oproepingsbrief, zal je deze moeten uitprinten.

Hoe geldig stemmen op papier?

Je gaat met je stembiljetten in het stemhokje en brengt je stem uit met het rode potlood aanwezig in het stemhokje.

  • Je kan een voorkeurstem uitbrengen op één of meer kandidaten van eenzelfde lijst. In dat geval kleur je het stemvakje naast de naam van die kandidaat of kandidaten rood.
  • Je kan een lijststem uitbrengen op één lijst als je geen voorkeurstem wil uitbrengen. In dat geval kleur je het stemvakje onder de lijstnaam rood.
  • Je kan ook blanco stemmen. Je stem wordt dan niet meegeteld bij de vaststelling van de verkiezingsuitslag.

Opgelet: als je tegelijk een lijststem uitbrengt en één of meer voorkeurstemmen aan kandidaten van diezelfde lijst, tellen alleen de voorkeurstemmen mee.

 

Verklaring over cookies