Annelies wint ‘De Schrijfwijzen’

Geplaatst op 09/10/2023

‘Ploegadonis’ is creatiefste nieuwe woord

Annelies De Decker mag op 21 oktober de Asseneedse kleuren gaan verdedigen tijdens de grote finale van ‘De Schrijfwijzen’ in de legendarische Marconi-studio van de VRT in Brussel. Annelies toonde zich afgelopen vrijdag de strafste taalknobbel van Assenede tijdens de plaatselijke voorronde in de belevingsbibliotheek.

 

Creatief Schrijven vzw, VRT en de Vlaamse bibliotheken dagen elk jaar iedereen uit om mee te spelen met ‘De Schrijfwijzen’. Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers, wél een ludiek en laagdrempelig taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt. Ook in Assenede tekenden afgelopen vrijdag 10 enthousiastelingen present om zich in de belevingsbibliotheek met elkaar te meten.

Aangename ervaring

Annelies De Decker, in het dagelijkse leven directeur bij vrije basisschool ‘Het Ooievaarsnest’ in Assenede, toonde zich daarbij de strafste talenknobbel. Ze haalde het nipt voor vaste bibliotheekbezoekster Marie-Jeanne Dankaart. De winnares schrijft haar woorden voortaan met een gouden Parker-pen van ‘De Schrijfwijzen’ en krijgt ook een gouden ticket voor de grote finale op 21 oktober in de legendarische Marconi-studio van de VRT in Brussel. Annelies zelf was uitermate tevreden. “Uiteraard was ik verrast, maar het blijft een zalig gevoel. Ik vond het vooral een heel erg aangename ervaring. Een tof concept, een diverse groep deelnemers, een leuke setting. Spelling is altijd al mijn ding geweest, deze wedstrijd gaf me een extra reden mijn spelling een beetje aan te scherpen.” Ook op de school van Annelies werd erg enthousiast gereageerd. “Ik krijg veel felicitaties. De pen heeft een ereplaatsje gekregen op mijn bureau.”

Creatiefste woord

Naast het traditioneel dictee, een multiple choice en een spellingbee gingen de deelnelmers ook op zoek naar een creatief nieuw woord. Lieselotte Van Hoecke toonde zich de creatiefste met het woord ‘ploegadonis’. “Een ploegadonis kan voor meerdere dingen staan. Een knappe landbouwer of een prachtige hengst die een ploeg trekt. Voor sommigen is het gewoon de best ogende speler van een sportteam.” De jury was alvast onder de indruk van zoveel creativiteit en beloonde Lieselotte met het nieuwste boek van Delphine Lecompte, niet toevallig ook een woordkunstenares.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies